Як правильно постити?

Зміст

Як правильно постити?

При Великого посту православні християни обмежують себе в їжі, утримуються від розважальних заходів, а також шкідливих звичок. Але не всі знають і розуміють значення посту. Давайте розберемося, що ж це таке?

Інструкція

Рівень складності: Непросто

1 крок

Як правильно постити?

Піст - це усвідомлене утримання від їжі або від певних дій (звичок) на якийсь час (день, тиждень, 40 днів). Причому не просто так. Пост повинен супроводжуватися молитвою, спілкуванням з Богом. Усвідомлене утримання від їжі дозволяє людині налаштуватися на духовний лад, думати більше про «Горнем, а не про земне» (Кол. 3: 1-2). Саме в зближенні з Господом, очищенні, смиренні перед Ним і полягає сенс посту. Адже без духовної складової ваше утримання - всього лише голодування. У Біблії написано, що такий пост не угодний Богу, і він не принесе вам благословення. Ось що Бог відповідав тим, хто просто обмежував себе в їжі, але при цьому і далі жив так само, як до цього, продовжував грішити (Іс. 58: 3-11):
«Чому ми постимо, коли Ти не бачиш? Мучимо душу свою, Ти не знаєш? "- Ось, у день посту свого ви чините волю свою, і тиснете!. Ось, ви постите для сварок і чвар і для того, щоб кулаком бити нахабно других- ви не постите цей час так, щоб ваш голос почутий на висоті. Хіба ж оце піст, що Я вибрав, день, морить людина душу свою, коли голову гне, як очерет, і стелить верету та попіл? Чи це назвеш постом і вдень, бажаним Господу?
Ось піст, який Я вибрав його: розв'язати кайдани безбожності, пута ярма, і пригноблених відпусти на волю, і розірви усяке ярмо- вламати голодному хліб свій, і вбогих бурлаків до дом- коли побачиш нагого, щоб вкрити його, і від єдинокровного твого не ховайся.
Тоді відкриється, як зоря, світло твоє, і зцілення твоє заросте, і твоя справедливість ходитиме перед тобою, а слава Господня сторожею задньою!. Тоді кликати будеш і Господь услишіт- кликати і Він скаже: "ось Я!" Якщо віддалиш з-поміж себе ярмо, не будеш підносити пальця й казати лихого, і будеш давати голодному душу твою, і знедолену душу страждальця: тоді твоє світло засвітить у темряві, і темрява ніби як полдень- і буде Господь тебе завжди, і під час посухи буде насичувати душу твою і підкріплює кості твої, і ти будеш, як напоєний сад, і як джерело, якого води його не всихають ».

2 крок

Як правильно постити?



Деякі християни вважають, що під час посту ні в якому разі не можна радіти, посміхатися, а треба бути серйозним, сумним, перебувати в тузі. Однак Біблія говорить про інше поведінці (Матв. 6: 16-18): «А як постите, то не будьте сумні, як лицеміри: вони бо зміняють обличчя свої, щоб люди, що постять. Істинно кажу вам, що вони вже отримують нагороду свою. А ти, коли постиш, намасти голову твою і вмий обличчя твоє, щоб явитися посту свого не виявив перед людьми, а Отцеві своєму, що в втайне- і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно ».

3 крок

Як правильно постити?

Великий піст триває 40 днів. У цей час постять утримуються від вживання певних продуктів. Не можна їсти молочні продукти, м'ясо, яйця і рибу. Дозволяється тільки рослинна їжа (фрукти, овочі), соління (квашена капуста, мариновані огірки), сухарі, гриби, чорний хліб, киселі, горіхи і каші на воді. Також у цей період не можна вживати алкоголь (крім неділі, коли можна випити трохи вина), курити, лихословити (лаятися матом), злитися, обманювати. Під час посту важливо молитися, читати Святе Письмо, прославляти Бога і намагатися не грішити.

4 крок

Як правильно постити?

Пост стає більш суворим у Страсний тиждень. Це стосується і обмеження в їжі. Наприклад, у Велику П'ятницю - день розп'яття Христа - не можна вживати їжу аж до виносу плащаниці -символ великої жертви Ісуса.







» » Як правильно постити?