Чому не можна ходити до церкви під час місячних?

Це питання турбує багатьох православних віруючих жінок, і вони звертаються за відповіддю до священнослужителів, богословам і представникам церкви.

Думки богословів і священнослужителів з цього приводу розходяться. Одні вважають, що не можна ходити до церкви, коли йдуть месячние- інші вважають, що відвідувати храм в цей період можна і навіть потрібно-третє, що входити в «дім Господа» можна, але не можна цілувати ікони і хрест.




чому не можна ходити до церкви коли місячні

Також, на думку останніх, не можна ставити свічки, пити святу воду, є просфори, причащатися, сповідатися і приймати участь в Хрещенні та інших Таїнствах Церкви.

Старозавітні витоки заборони

Найбільш ранні докази заборони заходити в церкву під час місячних, можна знайти в Старому Завіті, в одному з версій якого стверджувалося, що жінка під час менструації вважається «нечистою», а людина, що досягне її в цей час, набуває «нечистоту через дотик». Дивно, що точно таких же поглядів дотримувалися і стародавні слов'яни-язичники.

Однак, відповідаючи на питання: «Чому не можна ходити в церкву, коли місячні?», Більшість служителів церкви, які підтримують цю заборону, посилаються на канонічний відповідь святителів Тимофія і Діонісія Олександрійських, які одноголосно стверджують, що храм менструюють жінці відвідувати не можна, поки вона не «очиститься», виключення робиться тільки для важкохворих та помираючих менструюють жінок.

Цікаво те, що вже в той час існувало розбіжність щодо правильності та необхідності цієї заборони. Приблизно 365 роком датується послання Святого Афанасія Великого ченцеві Аммуна, в якому святитель явно виступає проти заборони на відвідування храму жінкам, які перебувають під час менструації, і стверджує, що всі творіння Божі чисті і добрі, бо Боже Слово не могло створі нічого недоброго або нечистого . На його думку, жінка в будь-який час циклу чиста і може відвідувати церкву, так як вона належить «роду Божиему», а значить, не має в собі нічого «нечистого».

Язичницькі витоки заборони і «ритуальна нечистота»

Деякі дослідники вважають, що думка про те, що не можна ходити до церкви під час місячних йде корінням в язичництво. Стародавні слов'яни-язичники боялися кровотеч, бо вважали, що кров приваблює демонів. Крім того, менструація вважалася проявом сексуальності, що вважалося поганим і неприпустимим. З цих причин менструирующая жінка у язичників вважалася «ритуально нечистою», а особи, які торкалися до неї, вважалися «оскверненими через дотик».

Поняття «ритуальної нечистоти» жінки у слов'ян збереглося і після прийняття християнства. Київський «Требник» 1606 свідчив, що якщо менструація у жінки почалася, коли вона стояла в церкві, то вона повинна була негайно її покинути, якщо ж вона цього не зробить, то їй належить покарання у вигляді дотримання шестимісячного поста і щоденних 50 земних поклонів .

Зміна поняття «ритуальної чистоти» в Новому Завіті

У Новому Завіті Ісус Христос переносить поняття «ритуальної чистоти» на духовний, моральний рівень, повністю відокремлюючи це поняття від що не контролюються тілесних і фізіологічних проявів, до яких можна віднести і жіночу менструацію. Христос дає віруючим зрозуміти, що осквернити людину можуть тільки злі наміри, що йдуть від серця, а саме поняття «чистоти» передбачає тільки «духовну чистоту».

У Євангелії згадуються факти, як, не боячись осуду з боку євреїв, Спаситель розмовляє з Самарянське жінкою і зцілює менструюючих жінку, яка дозволила собі доторкнутися краю його одягу, і хвалить її за віру. Обидва ці вчинку в Юдеї раніше вважалися б оскверняють. Іоанн Златоуст, один з трьох вселенських учителів і святителів, трактує ці вчинки так, що Господь подібним чином відкриває віру цієї жінки всім, щоб і інші не боялися її наслідувати.

Спираючись на зцілення Христом кровоточивої жінки, і підтримуючи нове поняття «ритуальної чистоти» святитель Григорій Великий у 604 році на питання про те можна чи не можна ходити до церкви з місячними, і чи можна причащатися в цей час, пише, що менструація не є гріхом.

Тому, на його думку, не потрібно забороняти жінці в період місячних відвідувати церкву, бо не можна звинувачувати її в тому, що дано їй від природи, і від чого вона страждає не по своїй волі. І продовжує, що не можна в такий період і забороняти жінці причащатися, але якщо ж вона не наважиться прийняти Причастя через великої пошани, тоді вона гідна похвали- а якщо прийме, то не слід її засуджувати.

Сучасні погляди Православної Церкви

Сучасні богословські конференції та дослідження церкви приходять до висновку, що заборони на відвідування церкви для жінок в період менструації є догматично і морально неспроможними з точки зору суворого Православного християнства. Вже в IV столітті Святий Іоанн Златоуст засуджував людей, які пропагували цю заборону і вважав його негідним християнської віри, називаючи цих людей забобонними і прихильниками міфів.

Сьогодні богослови просять Церква запевняти і переконувати жінок, що їм завжди вітається приходити і приймати Причастя в будь-який момент, коли вони обрядово і духовно готові, незалежно від їх менструального циклу.

не можна ходити до церкви під час місячних

Якщо раніше, ще менш століття тому, жінок під час місячних не допускали до випічки просфор і прибирання храму, то сьогодні в багатьох сучасних парафіях та єпархіальних управліннях жінки працюють за графіком, який не залежить від їх місячних.

Наш сучасник, диякон Леонід Кураєв вважає ці зміни наслідком нещодавньої «гігієнічної революції» і повсюдної доступності сучасних гігієнічних засобів. Він пише, що ще кілька століть тому не було не тільки засобів гігієни, але і нижньої білизни, тому від жінок міг виходити неприємний запах, і була ймовірність забруднення підлоги кров'ю, що для храму було неприпустимим.

В цілому, можна зробити висновок, що сьогодні багато богословів і священнослужителі дотримуються думки, що заборона на відвідування жінками храму в період місячних - це один із застарілих церковних канонів.

Однак ще залишилися священнослужителі, які досі дотримуються старозавітних канонів і вважають, що жінці не можна ходити до церкви під час менструації.







» » » Чому не можна ходити до церкви під час місячних?