Як поводитися в церкві?

Людина влаштована так, що про Бога згадує найчастіше у важкі хвилини свого життя, коли допомоги чекати більше не від кого. Тоді Бог стає останньою надією. Гаряча і щира молитва, звернена до Всевишнього, часто позбавляє людину від проблем, і він дуже швидко забуває про Бога. До наступної неприємності або трагедії у своєму житті.

Але серед сучасних людей немало таких, які і раді б звернутися за допомогою до Творця, але не знають, як це зробити правильно, не вміють молитися, зовсім незнайомі з правилами поведінки в храмі.




Як поводитися в церкві?
Збираючись в храм, потрібно пам'ятати про те, що найголовнішим є чистота нашої душі, щирість і доброта наших помислів, звернених до Творця.

Перед входом в храм потрібно зупинитися і тричі осяяти себе хресним знаменням, щоразу роблячи поклони. Для тих, хто зібрався переступити поріг церкви в перший раз, це найпростіше дійство нерідко представляє велику проблему. Не поспішайте заходити в храм, якщо ваша рука відмовляється вам коритися і ніяк не хоче хреститися. Ви духовно не готові до спілкування з Богом. Ви йдете в храм просити Бога про щось серйозне і важливе, і не можете виконати таку малість! Ваш дух дуже слабкий, щоб надати потрібну силу вашому зверненню до Господа і бути почутим.

Якщо ж вам вдалося щиро, розмашисто осяяти себе хресним знаменням і вклонитися, можете сміливо входити в храм - перший іспит ви витримали на відмінно. Жінки і дівчата шкільного віку повинні входити в храм з покритою головою, а чоловіки - знімати головні убори.

Перед початком служби можна подати записки за здоров'я своїх родичів і окремо - за упокій померлих. У них зазвичай згадуються хрещені православні люди.

Увійшовши до приміщення храму, ще тричі осінив себе хрестом, щоразу вклоняючись і вимовляючи по короткій молитві: «Боже, очисти мене грішну (ного) і помилуй мене», «Боже, милостивий будь мені грішній (ому)», «Пресвята Богородиця, спаси мене грішну (ого) ».

Якщо в цей час йде служба, не заважайте віруючим, займіть місце, звідки вам буде добре чути читання молитов і спів хору. Чи не займайте головного проходу, що веде від входу до царських врат. Під час служби не слід поводитися з власними проханнями до Господа, потрібно тільки слухати молитви, хор і намагатися повністю перейнятися енергетикою відбувається. Постарайтеся стати і відчути себе учасником, а не глядачем служби.

Тільки по закінченні служби приходить час для особистого спілкування з Богом. Якщо ви не встигли до початку служби поставити свічки, можна зробити це зараз. Не має значення, де ви будете ставити свічки, і якими вони будуть за розміром і ціною. Однак у дні смерті ваших родичів бажано поставити свічку на канон, а на що стоїть поруч з ним столик покласти будь частування на помин їх душі. Це може бути печиво, пакет крупи, цукерки, булки та ін.

Якщо ви прийшли в храм молитися про здоров'я, про успіхи дітей у навчанні, про допомогу синам, службовцям в армії-про допомогу у створенні сім'ї або зачатті дітей, заздалегідь дізнайтеся, кому із святих найкраще молитися. З'ясувати це можна і у службовців церкви.

Знайшовши потрібну ікону, запаліть свічку. Вона є символом чистоти вашої душі. Не біда, якщо вас в цей момент будуть душити сльози, поплачте, дайте собі можливість очиститися - ви відчуєте велике полегшення. Вам стане набагато простіше викласти своє прохання і зробити її більш переконливою. Звертаючись з особистою молитвою до Всевишнього або святим потрібно, повністю зосередитися на тому, про що ви хочете просити. Хоча б на хвилину відмовитися від усього земного. Щира гаряча молитва здатна зв'язати людину з вищою джерелами, про що дуже добре знають люди, яких Бог чує.

Далеко не кожна людина отримує відповідь на своє звернення до Творця. Холодне, брехливе і лицемірне серце ніколи не удостоїться Божої благодаті, поки буде просити благ для себе, і в той же час ображати, принижувати і обманювати людей. Така людина може отримати жадані блага, але не з Божественного джерела, а зовсім іншого, в який краще не ступати, бо він засмоктує, як болото, і веде у прірву.

На жаль, далеко не всі люди, навіть з числа тих, хто постійно буває в храмі, вміють правильно поводитися в церкві. Є деякі правила, які бажано дотримуватися. Так, не варто без діла ходити по храму, особливо під час служби. Якщо це новий для вас храм, і ви хочете уважно розглянути всі ікони, неквапливо переходите від однієї ікони до іншої, тієї, що розташована по сусідству, нічого не пропускаючи. Не варто робити зауважень, якщо хтось веде себе неналежно. У храмі потрібно думати тільки про власні гріхи і недоліки, але ніяк не судити інших. Якщо ви прийшли в храм з дитиною, розмовляйте з ним дуже тихо, не дозволяйте йому їсти і пити в церкві. Якщо дитина заплакав, з ним потрібно вийти на вулицю, заспокоїти його і знову повернутися в храм. На дитячий плач під час хрещення, зрозуміло, це не поширюється.

На виході з храму потрібно тричі перехреститися і вклонитися. Те ж потрібно зробити, вийшовши за межі храму і розвернувшись до нього обличчям.

Якщо ваше звернення до Бога було почуто, не забудьте прийти до церкви, щоб вознести подячну молитву.

Якщо ви важко хворі, ослаблені тривалою депресією або стресом, потрібно пам'ятати про те, що ваша енергетика порушена, а тому особливо вразлива. У такому стані далеко не завжди участь у спільній службі йде людям на користь. До моменту одужання краще ходити в церкву до служби і йти до її початку, поки в храмі небагатолюдно.







» » » Як поводитися в церкві?