Як правильно поводитися в церкві?

Росія - країна православна, і люди в ній - переважно такі ж. Номінально. Багато колись були хрещені, багато хто вірить в Бога, але ... до церкви доходять, на жаль, не всі. Комусь заважає брак віри, комусь - цілком природний страх зробити щось не те в храмі і бути підданим осуду усевидющих і всезнаючих бабусь. Між тим, саме в церкві людина може стикнутися з істинним розумінням небесного і земного світоустрою, поспілкуватися з Богом, очистити свою душу від гріхів, отримати допомогу для себе і близьких, спробувати хоча б на один крок стати ближчими до Раю.

Як одягнутися в церкву?
Двері православних храмів відкриті для всіх. Прийти в них може будь-яка людина, в тому числі і той, який не знає, як правильно вести себе в церкві. Головне, просто прийти. Всьому іншому можна навчитися в процесі. Хіба що правильно одягнутися доведеться заздалегідь. Чоловіки повинні бути в храмі в брюках і без головних уборів, жінки - в сукнях або спідницях і хустках.




Основний принцип вибору одягу для відвідування храму полягає в тому, щоб виглядати не зухвало. Жінки повинні віддавати перевагу вільному одязі, що закриває ноги і руки. В якості головного убору бажано використовувати хустки (світлі - у святкові дні, темні - в дні посту) і тільки в крайньому випадку - шапки. Чоловіки повинні звернути увагу на те, щоб їх штани і сорочки не були занадто обтягують і відвертими. Шорти, навіть у літню спеку, в храмі не вітаються. Взимку жінки можуть дозволити собі прийти в храм в брюках, за умови, що їх верхній одяг доходить хоча б до рівня колін. Останнє є винятком і допускається не у всіх храмах.

Як поводитися під час богослужінь?
Навчитися правильно поводитися в православній церкві можна по навколишніх вас прихожанам. Зазвичай в кожному храмі є своя постійна паства, яка приходить туди регулярно і знає всі нюанси проходять богослужінь. Розклад служб, як правило, вивішується в притворі - місці, розташованому між вуличними і внутрішніми дверима храму. У великих храмах богослужіння проходять щодня вранці і ввечері. У святкові дні проводиться дві ранкові служби - одна рання, одна звичайна. На тижні також можуть бути ранні ранкові служби. Будь недільна служба, в тому числі і в дні посту, вважається святковою і проходить особливо урочисто. Під час здійснення богослужінь не можна розмовляти один з одним, користуватися мобільним телефоном і здійснювати будь гучні і відволікаючі інших людей від молитви дії. Пам'ятайте: під час церковної служби з Богом спілкується не тільки священик, але і кожен парафіянин, одним з яких є і ви. Дотримуватися тиші в храмі необхідно і в години, коли богослужіння не проводяться, оскільки люди приходять поспілкуватися з Богом у будь-який час.

Як і коли хреститися і кланятися?
Для того, щоб осяяти себе хресним знаменням, необхідно скласти разом великий, вказівний і середній палець правої руки так, щоб вони стикалися один з одним подушечками. Три пальці є символом Трійці: Бога-Отця, Бога-Сина і Святого Духа. Решта два пальці притискаються до долоні. Вони символізують собою подвійне єство Ісуса Христа - божественну і людську. Праву руку зі складеними пальцями на початку потрібно піднести до чола, потім до живота, потім до правого і врешті - до лівого плеча.

Після осенения хресним знаменням відбувається уклін. Його глибина багато в чому залежить від фізичних можливостей людини, але передбачається, що уклін повинен бути поясним. Земний уклін відрізняється від поясного тим, що відбувається, стоячи на колінах з обов'язковим торканням лобом підлоги. Земні поклони кладуться в особливо важливих випадках. Дізнатися про те, коли їх потрібно робити, можна, озирнувшись навколо. Якщо основна частина прихожан під час служби падає ниць, значить, і вам краще зробити те ж саме. Старим і хворим людям земні поклони дозволяється не робити.

Хресне знамення відбувається один раз перед входом в храм, три рази при вході, один раз при підході до будь іконі, три рази при виході з храму і один раз на вулиці перед храмом. Під час служби хреститися можна слідом за священиком і рештою парафіянами. Якщо ви з якихось причин відчуваєте незручність, не можете встежити за подіями або сильно занурюєтеся в молитву, то не потрібно хвилюватися через те, що всі осінили себе хресним знаменням, а ви - ні. Багато людей у храмі хрестяться чисто інтуїтивно, відчуваючи, що саме зараз їм потрібна допомога Господа.

Що можна робити в храмі?
Навчитися правильно вести себе в церкві зовні - не складно, але набагато важливіше освоїти внутрішню підоснову духовного питання. Перше, що потрібно зробити при вході в храм, це підійти і поклонитися центральній іконі. Підходячи до ікони, на початку необхідно перехреститися, потім поклонитися, потім прикластися до неї губами і чолом. Через поцілунок православні висловлюють свою любов і шанування того, хто зображений на іконе- дотик лобом роблять в надії на набуття вищої мудрості і благодаті. Таким чином можна прикладатися до всіх ікон, які знаходяться в храмі.

Свічки, які ставляться перед іконами, найкраще купувати в свічковий ящику. Все, що продається всередині храму, - освячено і Богові вгодно. Свічки, куплені з рук на вулиці, в православних храмах не вітаються. Для того, щоб свічка стояла рівно, необхідно на початку запалити її від іншої свічки, потім розплавити нижній кінчик і швидко поставити свічку на вибране місце. Чіпати чужі свічки, поправляти їх, якщо вони гнуться під дією полум'я, або запалювати їх, якщо вони згасли, - можна. Гасити чужі свічки і викидати їх у спеціальний посуд - не можна. Для цього в храмі є спеціальні люди. Зі свого свічкою можна робити все, що завгодно, - навіть згасити на середині молитви і віднести додому. Найбільш дієву силу мають свічки, що горять під час здійснення богослужінь.

Подати записки "за здоров'я» і «за упокій» для прочитання їх священиком можна тільки відносно хрещених людей. Зазвичай записка складається особисто, іноді її можуть написати за вас в свічковий ящику. При складанні записки потрібно обов'язково написати її мету і поставити зображення православного хреста.

Під час служби бажано не бродити по храму туди-сюди. Виходити з храму на вулицю, щоб «подихати свіжим повітрям», теж не бажано. Це можна робити, тільки якщо вам стало погано. При перетині центральної лінії храму потрібно один раз перехреститися. Ходити за центральними іконами (основний і центральними іконами меж) - не можна. Їх потрібно обходити спереду. Повертатися спиною до вівтаря можна тільки в самому крайньому випадку. При кадінні (коли священик обходить храм з димлячим кадилом) необхідно стати на внутрішнє коло - в іншому випадку ви опинитеся за межами найбільш дієвих щодо кожного православного молитов.







» » » Як правильно поводитися в церкві?